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  1. 岐阜市立女子短期大学研究紀要
  2. 第71輯

栄養士養成課程学生における食品を取り扱う際の手指衛生の評価

https://doi.org/10.24516/00000482
https://doi.org/10.24516/00000482
4bffdea1-dab0-4f37-a44e-7963b287b0e2
名前 / ファイル ライセンス アクション
Nutritionist_Funakoshi.pdf Nutritionist_Funakoshi (614.2 kB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-02-14
タイトル
タイトル 栄養士養成課程学生における食品を取り扱う際の手指衛生の評価
タイトル
タイトル Assessment of the contamination on hands during food handling among students majoring in nutrition
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 ATPふき取り検査法
キーワード
主題Scheme Other
主題 手指衛生
キーワード
主題Scheme Other
主題 集団給食
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24516/00000482
ID登録タイプ JaLC
著者 舩越, 弥生

× 舩越, 弥生

舩越, 弥生

ja-Kana フナコシ, ヤヨイ

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Funakoshi, Yayoi

× Funakoshi, Yayoi

en Funakoshi, Yayoi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Hand hygiene is a vital method in preventing foodborne illnesses because they are caused by microorganisms transmitted by the contamination of food through hands. However, the extent of contamination on hands during food handling is unclear. In this study, we examined the extent of contamination on hands of nine nutrition majors during food handling without prior notice, using adenosine triphosphate (ATP) bioluminescence. The ATP bioluminescence values ranged from 274 relative light units (RLU) to 5,779 RLU. The subjects who handled carrots and bok choy had high ATP bioluminescence values. However, the subjects who washed their hands using a clean fingernail brush had the lowest ATP bioluminescence values, demonstrating the positive effect of hand hygiene. These findings provide evidence to support the importance of washing hands often during food handling.
書誌情報 岐阜市立女子短期大学研究紀要
en : Bulletin of Gifu City Women's College

巻 71, p. 37-40, 発行日 2021
出版者
出版者 岐阜市立女子短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0916-3174
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10208264
論文ID(NAID)
識別子タイプ NAID
関連識別子 40022781262
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Ver.1 2023-05-15 08:11:18.508566
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