WEKO3
アイテム
栄養士養成課程学生における食品を取り扱う際の手指衛生の評価
https://doi.org/10.24516/00000482
https://doi.org/10.24516/000004824bffdea1-dab0-4f37-a44e-7963b287b0e2
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2022-02-14 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 栄養士養成課程学生における食品を取り扱う際の手指衛生の評価 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Assessment of the contamination on hands during food handling among students majoring in nutrition | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | ATPふき取り検査法 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 手指衛生 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 集団給食 | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24516/00000482 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
舩越, 弥生
× 舩越, 弥生
× Funakoshi, Yayoi
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Hand hygiene is a vital method in preventing foodborne illnesses because they are caused by microorganisms transmitted by the contamination of food through hands. However, the extent of contamination on hands during food handling is unclear. In this study, we examined the extent of contamination on hands of nine nutrition majors during food handling without prior notice, using adenosine triphosphate (ATP) bioluminescence. The ATP bioluminescence values ranged from 274 relative light units (RLU) to 5,779 RLU. The subjects who handled carrots and bok choy had high ATP bioluminescence values. However, the subjects who washed their hands using a clean fingernail brush had the lowest ATP bioluminescence values, demonstrating the positive effect of hand hygiene. These findings provide evidence to support the importance of washing hands often during food handling. | |||||||||||
書誌情報 |
岐阜市立女子短期大学研究紀要 en : Bulletin of Gifu City Women's College 巻 71, p. 37-40, 発行日 2021 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 岐阜市立女子短期大学 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0916-3174 | |||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AN10208264 | |||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||
関連識別子 | 40022781262 |