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  1. 岐阜市立女子短期大学研究紀要
  2. 第71輯

アレルギー代替食材を使用したアレルギーフリー給食の献立作成 : 料理の受容性と栄養評価

https://doi.org/10.24516/00000481
https://doi.org/10.24516/00000481
b046c39c-1631-4355-b891-211779268d15
名前 / ファイル ライセンス アクション
Allergy_Funakoshi.pdf Allergy_Funakoshi (345.7 kB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-02-14
タイトル
タイトル アレルギー代替食材を使用したアレルギーフリー給食の献立作成 : 料理の受容性と栄養評価
タイトル
タイトル Creation of an allergy-free lunch menu using allergen-free ingredients : an evaluation of acceptability and nutritional composition
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 献立作成
キーワード
主題Scheme Other
主題 嗜好尺度
キーワード
主題Scheme Other
主題 受容性評価
キーワード
主題Scheme Other
主題 食物アレルギー
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24516/00000481
ID登録タイプ JaLC
著者 舩越, 弥生

× 舩越, 弥生

舩越, 弥生

ja-Kana フナコシ, ヤヨイ

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Funakoshi, Yayoi

× Funakoshi, Yayoi

en Funakoshi, Yayoi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Recently, the incidence of food allergies in Japan has increased. Therefore, it is necessary to enable the provision of a school lunch from which specific allergens can be safely removed when the need arises. However, such lunches tend to be less nutritious and have lower taste quality. Consequently, we designed an allergy-free lunch, which is free of the 27 known allergens, and evaluated its acceptability in 15 participants using the 9-point hedonic scale and calculating the mean value and standard deviation. For the “Baked fish with chili sauce,” the mean preference value of the participants was 7.6 ± 1.5, which was the highest score. The dish with the lowest acceptance score was “Fruit yogurt” with a mean preference value of 4.5 ± 2.4. All nutrients, except calcium, met their respective target values. Systematic nutritional management is required to identify the nutrients that may be deficient and replenish them accordingly.
書誌情報 岐阜市立女子短期大学研究紀要
en : Bulletin of Gifu City Women's College

巻 71, p. 31-35, 発行日 2021
出版者
出版者 岐阜市立女子短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0916-3174
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10208264
論文ID(NAID)
識別子タイプ NAID
関連識別子 40022781261
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Ver.1 2023-05-15 08:11:20.353754
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