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アイテム
アレルギー代替食材を使用したアレルギーフリー給食の献立作成 : 料理の受容性と栄養評価
https://doi.org/10.24516/00000481
https://doi.org/10.24516/00000481b046c39c-1631-4355-b891-211779268d15
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2022-02-14 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | アレルギー代替食材を使用したアレルギーフリー給食の献立作成 : 料理の受容性と栄養評価 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Creation of an allergy-free lunch menu using allergen-free ingredients : an evaluation of acceptability and nutritional composition | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 献立作成 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 嗜好尺度 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 受容性評価 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 食物アレルギー | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.24516/00000481 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
著者 |
舩越, 弥生
× 舩越, 弥生
× Funakoshi, Yayoi
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Recently, the incidence of food allergies in Japan has increased. Therefore, it is necessary to enable the provision of a school lunch from which specific allergens can be safely removed when the need arises. However, such lunches tend to be less nutritious and have lower taste quality. Consequently, we designed an allergy-free lunch, which is free of the 27 known allergens, and evaluated its acceptability in 15 participants using the 9-point hedonic scale and calculating the mean value and standard deviation. For the “Baked fish with chili sauce,” the mean preference value of the participants was 7.6 ± 1.5, which was the highest score. The dish with the lowest acceptance score was “Fruit yogurt” with a mean preference value of 4.5 ± 2.4. All nutrients, except calcium, met their respective target values. Systematic nutritional management is required to identify the nutrients that may be deficient and replenish them accordingly. | |||||||||||
書誌情報 |
岐阜市立女子短期大学研究紀要 en : Bulletin of Gifu City Women's College 巻 71, p. 31-35, 発行日 2021 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 岐阜市立女子短期大学 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0916-3174 | |||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AN10208264 | |||||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||||
関連識別子 | 40022781261 |